1 vecka + 1 dag

Så gammal har lilla Linus hunnit bli. Det är exakt en vecka sen vi kom hem från BB och än så länge tar vi det bara lugnt och njuter av tiden. Denna veckan har gått åt till att försöka få in rutiner och sen försöka tyda hans signaler av vad han vill. Han är en väldigt lugn krabat som äter och sover i stort sett hela tiden, just nu ligger han på mitt bröst och sover, det är jätte mysigt:)





Hur jag ville ha min förlossning och hur den blev.

- Jag vill helst att det bara ska vara barnmorskan och min pojkvän med på förlossningen. Inte en massa folk som springer omkring som yra höns.

Den mesta tiden var det bara vi tre på förlossningen. I slutet var det två barnmorskor, eftersom hon inte klarade av att tackla mig själv. Jag behövde nämligen ändra position hela tiden i slutet, förloppet gick lite för långsamt.
  Tänk er när man har den värsta smärtan man någonsin känt så ska man röra på sig. Ungefär såhär kunde det låta: "Nu måste du lägga dig på sidan, nu ska vi försöka vända på dig och ställa dig på knän emot sängkanten, nu måste vi försöka få ner dig på pallen på golvet." Det sista när hon försökte få ner mig på golvet var jag helt vansinnig och höll på att smälla till henne. Men någonstanns långt borta försökte man tänka att hon faktiskt bara vill mitt bästa.

Som mest var det fyra barnmorskor + Fredrik i rummet. Detta var när jag skulle krysta och från någonstanns kände jag att jag tog i från ALLA mina krafter och skrek något så fruktansvärt högt att det kom inspringades två barnmorskor. Fråga mig inte vart ifrån jag fick krafterna men jag har nog aldrig skrikit så högt. (Hade lock för öronen i två dagar efteråt)

- Jag har bestämt sedan långt innan att jag vill ha epidural (ryggbedövning) och lustgas. Tycker det är lite löjligt att så många vill känna på hur det känns att föda "naturligt", varför inte lindra värkarna om man kan?! (Ta inte illa upp Niosha:P)

 Fick som jag velat. Tror dock att jag fick i mig lite för mycket lustgas, har minnesluckor från det att de satte in ett värkstimulerande dropp.

Måste säga att mitt beslut att vilja ha epidural var det bästa jag gjort. Efter den var det inte alls lika smärtsamt och man kunde vila och samla krafter till det som komma skall.
  Jag hade hört innan om hur ont den skulle göra, det enda som jag upplevde som smärta var när han la bedövningen för att lägga epiduralen. Det som jag tror skrämmer folk är att det finns en liten risk för att det blir fel och då kan det gå riktigt illa. Man måste nämligen ligga HELT stilla när han lägger den.

- Självklart ska jag ha lavemang innan.

Tog ingen lavemang, barnmorskan berättade att om jag tar det så finns det en risk för att jag måste sitta på toan en bra stund. Och med de värkarna jag hade när jag kom in så kände jag att utan smärtlindring skulle jag dö. Så JA, jag sket ner mig under förlossningen. I början vägrade jag och höll tillbaka men barnmorskan sa att jag var tvungen att trycka, annars hindrar det huvudet från att tränga igenom. Så det var ju bara att släppa på trycket (vilket inte var det lättaste).

- Jag vill absolut INTE bli klippt. Och hoppas inte man spricker allt för mycket. Vill inte ens tänka på hur öm man kommer vara där nere efteråt.

Jag blev inte klippt och sprack inte särskillt mycket, två stygn tog hon på mig.

- Efter förlossningen vill jag hem så fort det bara går, inte mer än en natt.

Fick som jag ville och åkte hem dagen efter. Nu är man hemma och har hunnit landa, går som på moln och njuter av varje stund.

Ett litet tjuvkik.


Landat.

Den 22 september föddes en liten Linus 05.28 på morgonen. Han är 49cm lång och väger 2950g.
 Allt har gått bra och vi kom hem från BB idag, återkommer med ett längre inlägg senare.


Just nu!




Dirty dancing på SVT 1, 22.00


Fredagsunderhållning.

Såhär roligt har jag en eftermiddag som denna:


Den tålmodige frodas och den envise vinner.

Nu har det gått tre dagar över tiden och ännu ingen bebis i sikte, men jag har än så länge tålamodet kvar. Tror dock att jag kommer bli hysterisk om det inte hänt något efter helgen. Den verkar trivas alldeles för bra i min mage, men det borde ju vara lite trångt där inne nu kan man ju tycka. En annan hade ju fått klaustrofobi :P

  Idag var jag på stan en sväng, fick köpt ett baby gym och "Mina första år"- bok. En sådan bok är ett måste, kommer ju vara jätteroligt att läsa den sen när bebisen har växt upp. Det finns allt ifrån rubriker som hur mina föraldrar träffades till när jag tog mitt första steg.
 


Krock.

Med hösten kommer alla serier tillbaka och detta innebär seriekrock och man blir tvungen att välja bort vissa program.

Idag kl 20.00 finns det tre program som jag skulle vilja se,
"Den stora resan" - SVT, "Superstars" - TV3, "Idol" - TV4. Det är i dessa lägen man önskar att man hade inspelningsbar boxer, kommer sluta med att jag kollar på Idol i alla fall. Man kanske kan kolla på de andra programen på nätet, hoppas hoppas.

Snart börjar även "Gossip girl" och "Desperate Housewives", väldigt efterlängtat. Sen sätter även "The Hills" och "The City" igång snart, på mtv.com.
  Som ni märker är jag en riktig serienörd, följer allt som går att följas.


"Den stora resan"

"Superstars"

"Idol 2009"


v.40

Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. Om du går in i vecka 41, fortsätter du dina kontroller hos MVC som vanligt och i vecka 42 görs en extra kontroll på sjukhus med ultraljud för att kontrollera att både mor och barn mår bra. Ibland kan det behövas hjälp med att sätta igång förlossningen, då sköts det på förlossningen/BB. Din kropp är förberedd med en uppmjukad och delvis öppnad livmoderhals och snart kommer barnet att vara i dina armar.

Ditt barn är nu ca 38 cm långt från huvud till stjärt och ungefär 50 cm från topp till tå. Det är nu redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern och börja sitt nya liv utanför. Det kommer att behöva all din kärlek och omvårdnad. Barnet är utrustat med över sjuttio olika reflexer, nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som barnet tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna. Dina graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan vara påverkade - blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normala avvikelser och försvinner efter ett kort tag. Det lilla barnet har vid födseln inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Det beror på att vissa ben växer samman när barnet blir större.

Lycka till i framtiden.

Vi hälsar dig nu välkommen till Småbarn.se.

Detta kan man läsa på gravid.se



Fotograf: Tracy Raver


Favorit i skafferiet.


Misslyckad uppfostring

Här bjuder jag på tre bilder på min underbara men ack så knäppa katt. Honom har jag verkligen misslyckats med uppfostringen. Passar man inte honom så står han i kastrullerna och käkar rester, när vi äter sitter han nedanför och tigger. Jag börjar fundera på om det är en katt eller hund jag har.
  Det mest positiva är att han aldrig har gjort någonting inne, förrutom att spy på golvet men det kunde han ju inte riktigt hjälpa. Det ska bli spännande att se om han kommer att förändras av tillökningen.

Vaktar magen.


Prövningar.

Åååh, vilken mysig kväll vi hade igår. Satt och små- åt hela kvällen, det var så gott att man inte kunde låta bli.
  Vi har nu varit tillsammans i 4 år och jesus vad tiden har gått fort. Resan har varit lång och som i alla förhållande så går det upp och ned hela tiden.

I början tyckte jag det var jätte jobbigt när han bodde uppe i Stockholm, man pendlade så gott man kunde samtidigt som man försökte hänga med i skolan. Visst har det varit kul att tillbringa helger i Stockholm, då det är en väldigt vacker stad, men förhållande på distans är verkligen ingen lätt prövning. Vi grejade det självklart och sommarn 2006 flyttade han ner hit.

När vi flyttade till vår första lägenhet kom nästa  prövning. Då skulle alla sysslorna delas upp och man försökte få en någorlunda balans. Men det var inte lätt att få in rutiner som att veckohandla och planera matlagning varje dag. Det blev mycket pizza- ätande och det  var alltid ett ständigt tjöt om vem som skulle ta disken. (som hann växa till ett berg) Det bästa köpet var när vi köpte vår bänkdiskmasking, ett tips till er andra som också har dessa onödiga diskussioner.

Det senaste året tycker jag allt bara har blivit bättre och bättre. Man har börjat lära sig och acceptera varandras brister. Jag tycker att jag personligen har blivit en mycket lugnare  person, som inte får hysteriska utbrott. Ja, allt har blivit mycket bättre så jag ser en ljus och lång framtid för oss tillsammans. Snart får vi även ett tillskott i familjen, det blir nästa prövning och jag tror vi klarar det galant.

Älskling, jag vet att du kommer läsa detta då du är en av mina trogna läsare:

" Jag älskar dig och hoppas på en lång framtid tillsammans med dig :) "


Tio röda rosor från Älsklingen


Bild tagen med mobilen och därav den dåliga kvalitén. Gott var det i alla fall.


4 år.

Måste börja med att säga "Gud vilket skönt väder vi har idag". :)

Fick för mig att jag skulle ge mig ut och cykla idag, så jag cyklade fram och tillbaka till nödinge. Handlade lite till min överraskning ikväll. Jag och Fredrik firar 4 år tillsammans idag och denna gången tänkte jag inte överraska honom med någon fin sak utan snarare en fin gest. Har förberätt med färska räkor och kräftor, samt bröd och goda röror. Efter det blir det en ostbricka med lite god frukt. Hoppas han blir nöjd med upplägget:)

Ha en skön dag!

P.S. Mamma tyckte jag var lite tokig som gav mig ut och cykla i v. 39, men jag tycker det är underbart att få röra på mig.


v.39

Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen.

Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 37 cm långt från huvud till stjärt. Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Barnet sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen. I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.

Detta kan man läsa på gravid.se
 

 
Fotograf: Anne Geddes


Nio dagar kvar till beräknat datum.







Ett smakprov på vad som finns i skafferiet.




Bullbak

Idag blir det till att baka bullar hela dagen. På schemat har vi kanelbullar och rimbobullar. Så efter idag är det bara att komma på besök för då har jag en massa bullar jag kan bjuda på:)


Förberedelser


Denna bild hittade jag på kameran när jag skulle lägga över bilder. Det är Fredrik som har smygfotat mig när jag står och sminkar mig. Din lustigkurre!


MUMS!



Ja, ibland får man unna sig lite gott. Supergott var det, vaniljglass med chokladkulor och kolasås.
I morse innan jag skulle äta frukost fick jag världens sug efter gröna, söta vindruvor och jag kunde verkligen inte släppa tanken på vindruvor. Så det har jag också tryckt i mig idag:)


 


v.38

Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Kanske är det dags för dig och din partner att lära sig hitta snabbt till förlossningsavdelningen, vi har kartor till alla förlossningsavdelningar i Sverige här.

Detta kan man läsa på gravid.se


 Ja, vad ska man säga. Jag känner mig inte direkt nedstämd, men jag börjar bli väldigt trött på att vara gravid. Det börjar bli väldigt tråkigt att gå hemma och bara vänta. Hjärnan vill göra så mycket men kroppen orkar inte ens 1/4 av allt man vill göra. Bebisen ligger väldigt högt upp nu säger barnmorskan, det är under denna perioden som den ligger som högst. Och ni ska veta att det känns. Lägger jag mig på rygg känns det som att jag ska kvävas. Mina revben har fått ta en del stryk också, igår kändes det som att de krossats och jag kunde inte röra mig utan att det gjorde jätte ont, idag är det bättre men man är ju helt klart öm.

Nu ska jag bara få tummen ur till att packa den lilla väskan vi ska ha med till BB, sen har jag lite kvar att inhandla så som blöjor, mysdress(som jag sett på H&M) samt hämta skötväskan som äntligen har kommit. Blir förmodligen att vi fixar med de sista nu till helgen.

Städa + Spotify = Bra kod!

Nu blir det till att städa lite, till detta måste man ju ha musik annars går det inte. Måste säga att Spotify lätt är de bästa hjälpmedlet. Laglig nedladdning, kan det bli bättre?? :) Så här ser listan ut just nu:


Kul Jul!


Vad roligt jag ska ha den närmsta timmen, kommer kanske med en trevligare uppdatering sen.


RSS 2.0