Vi har det!

Äntligen har vi lyckats enas! Nu har vi ett flick- och ett pojknamn bestämt. Båda namnen börjar på L, mer får ni inte veta. (nej, det är inte Lucas)

v.37

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!

Detta kan man läsa på gravid.se


Höst innebär ångest.

Hösten närmar sig och med den följer även ångesten. Jag har ångest över att jag INGA kläder har. Klart jag har kläder, men inte mycket jag trivs med. Saken blir ju inte bättre över att man kollar runt och ser allt man vill ha och att man är medveten om att man inte kommer kunna köpa ens hälfter av alla grejer.

Detta låter kanske ytligt, men jag vill vara en snygg morsa. Med den garderob jag har idag så kommer jag inte kunna leva upp till detta. Jag är medveten om att jag överdriver lite, vaknade på den sidan idag. Det mest nödvändigaste jag behöver är ett par nya stövlar, nya jeans och så lite tjock- tröjor. Jag får ta lite i taget, förhoppningsvis kommer man spendera mesta tiden inne den närmsta perioden. Får önska mig en massa presentkort i både present och julklapp, men det är LÅNGT kvar tills dess.

En lösning vore om jag vann på bingolotto, ska spela det idag :) Tänkte när jag ändå är i farten satsta på 2 st "Triss Supermånadsklöver". Hade inte varit helt fel att vinna 100 000 kr/mån i 25 år.


TENS

"TENS, Transkutan Elektrisk NervStimulering, är en metod för smärtlindring som bygger på stimulering med svaga elektriska strömmar. En batteridriven apparat överför via ledningar ström till plattor som sätts på kroppen." - Wikipedia

Under min graviditet drabbades jag av en väldigt ryggsmärta. Detta berodde på att jag blev framtung och fick en helt annan hållning än vad min rygg är van vid. Jag fick tipset att besöka en sjukgymnast och av henne fick jag bland annat låna en Tens- apparat. Det är väldigt skönt för ryggen, känns som små stickningar i som bedövar smärtan. Den ska tydligen vara bra att använda när man börjar få värkar, kommer använda den flitigt innan det är dags att åka in till sjukhuset.



Jag har även sett att man kan ha väldigt roligt med denna apparat, detta är något jag inte kommer testa men ni ska få se klipp på vilka tokigheter man kan hitta på.


v.36

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Detta kan man läsa på gravid.se




Nu till mina tankar kring detta

Senaste besöket hos barnmorskan fick vi reda på att bebisen har fixerat sitt huvud i bäckenöppningen, så nu är den redo för att komma ut.
 Angående nattsömnen så kan jag ju bara konstatera att den är i obalans. Går i stort sett på toa 3 ggr/natt och är det inte av den anledningen jag vaknar så är det ojud utifrån, gamla bilar eller oväder. Känns som att jag inte når min djupsömn riktigt, men det är väl bara att vänja sig. Det värsta med att gå upp på natten är att jag är SJUKT mörkrädd, jag snabbar mig in på toaletten för att snabbt hoppa tillbaka i sängen. Den sista biten måste jag hoppa upp i sängen. En tvångstanke jag har att någon ska dra in mig under sängen. Låter säkert jätte konstigt, men varje kväll innan jag går och lägger mig måste jag kolla så att det inte ligger någon under sängen. Jag fattar själv inte var denna rädslan kommer ifrån, har bivit en mes på äldre dar :P

Nu börjar man känna att det är riktigt nära och jag är verkligen förväntansfull över den närmsta tiden. Jag känner även att ju närmare man är desto mer börjar man tänka och fundera kring det hela. Man vill veta vad det är för kön, vilka egenskaper barnet kommer att ha, om förlossningen kommer att gå bra m.m 
  Det är frågor som man snart kommer få besvarade :)

Nu i helgen ska jag se om vi inte kan ta lite fina bilder, måste bara ha rätt humör och vakna på rätt sida för att detta ska gå att genomföra.

Ha en trevig helg allesammans!

Barnvagn.

Nu är det mindre än 4 veckor kvar till beräknat datum och jag kan säga att man har verkligen börjat räkna ner. Försöker sysselsätta mig så gott det går för att fördriva tiden, men det är inte så lätt. Någon som kan komma med förslag?

Om mindre än en vecka kommer barnvagnen vi beställt till butik. Det blev en Maxi Cosi Mura 3, klicka här så ser ni hur den fungerar. Ska säga att det inte var det lättaste att bestämma sig för vilken vagn vi skulle ha, det är rena djungeln. Hittills känns det som att vi gjort rätt val i alla fall.



Jag och Fredrik har valt att köpa allt nytt, inget begagnat med andra ord. Anledningen till detta var att vi hade sparat såpass mycket innan vi fick reda på att jag var gravid. Vi skulle ju egentligen gjort en resa till Usa i juni, så vi hade en bra budget när vi fick beskedet. Ni ska veta att det är inte billigt om man vill ha allt nytt, hade det inte varit för att vi hade en bra budget så hade jag inte haft emot att handla begagnat. Det finns jätte bra och fina alternativ på bl a blocket.

Svampar och Farmville.

Idag har jag promenerat i skogen med min syster i ett antal timmar. Meningen med promenaden var att vi skulle plocka kantareller, tyvärr var det rätt dött i skogen. Imorgon ska vi ge det ett nytt försök och se om vi kan hitta lite svamp i Nols skogar. Hoppas på tur:)

Ligger just nu och häckar i soffan. På tv är det Roomservice och på datan har vi Farmville. Någon som testat detta roliga spel på facebook? Man bygger sin egen farm och skördar en massa grönt. Om ni ser mig online på facebook så vet ni vad jag sysslar med;) Har blivit en riktig farmville- nörd.


Ge mig mat!

Hungrig och arg?.. YES!

Nu har jag noll energi och behöver mat, FORT!! Om inte kvällen ska bli helt förstörd vill säga. När jag är hungrig tappar jag all energi och vägrar göra någonting förräns jag fått mat. När det gått så långt som det gått nu känner jag mig som en trotsig unge där inget passar. Och jag tappade tålamodet ännu mer när jag insåg att jag missat köpa Bingolotter, men nästa söndag blir det av. Finns inget som kan hindra mig till att spela nästa söndag, det får gärna vara en bra match på tv samtidigt, då är jag nöjd.

Märks att jag är irriterad va? Jag blir snart på bättre humör ska ni se;)

Fredagsunderhållning.

Nu har jag börjat på mitt broderiprojekt, lite tant- varning kanske?! Kul är det, om inte annat så kan man hålla sig sysselsatt med det i några timmar. Frågade även Fredrik om vi inte skulle spela bingo-lotto på söndag, han verkade inte speciellt glad över detta. Vi får väl se hur det blir, har ju bara en tv- apparat så vi får nog slåss om det. (Det är min kära syster som har påverkat mig med bingolotto)

Imorgon blir det nog en tripp in till Kulturkalaset, om väderet håller i sig vill säga. Jag vill mest in för att äta en efterlängtad Langos. Det ska vara den hederliga med rom, rödlök och gräddfil MUMS!! (Fredrik såg mest fram emot ölen)


Mitt "lilla" projekt, som förmodligen blir en julklapp.

En trött katt. Han har lite konstiga sovställningar;)

Här kan ni se en skymt av magen som bara växer.

Sötsaker.

Ännu en dag då lilla jag är rastlös. Sysselsatte mig genom att ta lite bilder på sötsaker till Lill*n.

Jag vet inte hur jag ska lyckas sysselsätta mig själv i 5 veckor dock, kommer klättra på väggarna om drygt en vecka. Får ta och hälsa på mamma någon dag, efter hennes helvetesvecka som hon kallar det. (mycket jobb)




Leksaksmoblen fick vi i present av Ghassa, Shabbe och Elina. Det söta överkastet är ifrån Ullared, där finns en massa olika till ett lågt pris.

Present från mamma.

Present från Niosha, kommer vara bland de första plaggen lill*n har på sig.

De minsta och sötaste strumporna jag sett, present från Farnaz.

Gissa vem som valde denna?;)

Älskar allt som har med Nalle Puh att göra.

Present från lillasyster, "Lill*n får endast äta kakor med denna haklapp"

En haklapp för varje humör, present från Niosha.

Mini- Adidas, köpta på Freeport. (Bild tagen av Fredrik)

Kom precis på en bra sysselsättning, ska sätta mig framför mitt Wii och försöka varva Super Mario 3. Kommer nog ta ett bra tag då jag inte kommer ihåg allt från när jag var mindre och spelade det.

Raslös??... oooh ja

Fredrik började jobba idag och här ligger jag och häckar. Känner redan hur rastlös jag är, har nog myror i brallorna.
  De närmsta veckorna kommer gå huuuuuur långsamt som helst.

Någon som har förslag på vad man kan sysselsätta sig med? Själv beställde jag hem material idag från en hemsida som säljer broderier, så jag ska brodera två tavlor. Tror det får bli julklappar till någon i släkten. Själv skulle jag aldrig sätta upp sånt på väggarna.


Havet och krabbrace är det nya.

Vad underbart väder vi har haft i några dagar nu. I onsdags tog vi farväl av Niosha, väldigt väldigt tråkigt. Nu är hon tillbaka i Usa och vi lär inte få se henne på ett bra tag:( Vi satt och pratade och åt lite gott kvällen innan hon åkte, inne på Vasastan. Himla mysigt ställe, och det har väldigt god bakpotatis med räkröra där. Det är något jag starkt rekommenderar!  Kvällen blev väldigt sen och jag var nog inte i säng förrän kl.1(något som inte är så vanligt)
  Niosha kommer tyvärr inte att vara här när den lille kommer, men jag har lovat att lägga upp en massa bilder på bloggen. Avstår nog ifrån att lägga upp för många på facebook.

Nu till något lite roligare, igår och idag har vi varit vid havet och badat. Aröd närmare bestämt. Gud va härligt det är att vara vid havet. I vattnet var det sådär lagom kallt. Vi försökte lära grabbarna att flyta. Första dagen gick det inte alls, då sjönk bara benen ner. Idag däremot gick det bra för dem, måste bero på all öl och sprit de hällde i sig igår;)

Vår största sysselsättning har varit att fiska krabbor istället för att ligga och pressa i solen. En himla rolig sysselsättning måste jag säga. Det var första gången Fredrik fiskade krabbor och han förstod inte alls vad vi skulle med klädnypor och tråd till. Stockholmare har inte koll på dessa skatter vi har här på västkusten. Första gången han skulle kast i betet så halkade han och ramlade i vattnet, jag skrattade så jag höll på att kissa ner mig.

Nu hoppas jag på att det blir lika fint väder imorgon så det blir en till dag vid havet:)

Sköt om er!




Ni får ursäkta kvalitén på bilderna, de är tagna med mobilen.

Helgens händelser.

Ja, änligen en helg med uppehåll. Igår tog jag och Fredrik en promenad runt Hulta. Meningen med promenaden var att Fredriks skulle bekanta sig lite med den "nya" kameran (som inte har använts så flitigt). Fick en del fina bilder, och en del som man kan jobba med i photoshop. Jag var bara med som sällskap.

Efter promenaden åkte vi förbi skepplanda och hälsade på mamma lite. Alltid kaos i det huset och man känner alltid en lättnad att komma hem till lugnet efter ett besök där. Allt är PRECIS som när jag bodde hemma, om två personer disskuterar något så finns det alltid en viss herre som ska lägga sig i. Är så trött på det, men nu för tiden biter man ihop. Vet ju att jag inte har med det att göra så jag biter mig i tungan och ler lite fint, innerst inne så kokar jag och vill bara säga något men men... Deras problem är inte mina längre.

Idag har jag haft det jätte trevligt. Jag, Fredrik, Louise och Stefan var och spelade bangolf i Alafors. Alla fyra är dåliga förlorare, trots det kom vi runt banan. Jag kom sist, skyller självklart på att jag är tjock. Har inte lika bra sikte när jag är framtung, så det får bli revanch när jag är smal igen.

Nu i denna stunden jag skriver har det själklart börjat regna. Denna sommaren har ju inte varit annat än regn, fast jag tror jag hade varit lika negativ till det hela om det hade varit kanonväder varje dag. Minns när det var jättevarmt väder i maj, varje dag klagade jag på att jag inte orkade med värmen.

Imorgon ska jag först till läkarn på morgonen och sedan träffa Niosha i stan. Läkaren ska kolla på vad det är som spökar med min rygg.(ständig smärta i mitten av ryggen) Får hoppas att man inte behöver ligga som ett kolli de sista sex veckorna, eller hur lång tid det nu bli.

Nu ska jag se om det finns något roligt på tv.








Gissa vem som vann?

RSS 2.0